Skip to main content

Patchwork in Education Through Zero Waste

By 28 Μαΐου, 2024erga

Τίτλος Έργου: Patchwork in Education Through Zero Waste
Πρόγραμμα Erasmus: 2023-1-FR01-KA210-ADU-000150836
Έναρξη Προγράμματος: 15.11.2023
Λήξη προγράμματος: 15.11.2024

Περιγραφή:

Το έργο “PatchWork στην Εκπαίδευση Μέσω της Μηδενικής Σπατάλης” αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ τριών οργανισμών που ξεκινούν την πρώτη τους κοινή προσπάθεια να μάθουν ο ένας από τον άλλον και να επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή. Η πρωτοβουλία αυτή είναι βαθιά παρακινημένη από την ενδυνάμωση και την ενσωμάτωση των γυναικών, με συγκεκριμένη εστίαση στην ενσωμάτωση των προσπαθειών μείωσης αποβλήτων στις δραστηριότητές τους. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει όχι μόνο να εμπλέξει τις γυναίκες σε βιώσιμες πρακτικές αλλά και να ενισχύσει τις δεξιότητές τους μέσω παραδοσιακών χειροτεχνημάτων όπως το patchwork, που κατέχει πολιτιστική σημασία στις συμμετέχουσες χώρες.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας φέρνει μια φρέσκια προοπτική, σημειώνοντας την αρχική του προσπάθεια σε έργα που στοχεύουν άμεσα στην ωφέλεια των γυναικών. Υπόσχεται να προσφέρει μια σειρά εκπαιδευτικών ευκαιριών προσαρμοσμένων να εξοπλίσουν τις γυναίκες με τις απαραίτητες δεξιότητες, αξιοποιώντας τους πόρους του για να προωθήσει τη μάθηση και την ανάπτυξη. Ο Οργανισμός Paydaş,(Τουρκία) αν και έχει εμπειρία σε έργα με επίκεντρο τις γυναίκες, βλέπει αυτό το έργο ως μια μοναδική ευκαιρία να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες προωθώντας τη συμμετοχή των γυναικών στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Επικεφαλής του έργου, ο οργανισμός Association Hexagonale (Γαλλία) αξιοποιεί την εμπειρία του στην ενδυνάμωση των ατόμων και την οργάνωση δραστηριοτήτων για να καθοδηγήσει την συνεργατική προσπάθεια. Ο κύριος στόχος είναι να ανεβάσει το έργο σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερο αντίκτυπο συγχωνεύοντας όλες τις προτεραιότητες υπό μια σειρά εξαιρετικών δραστηριοτήτων.

Εμπνευσμένο από το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2023, “DigitALL: Καινοτομία και Τεχνολογία για την Ισότητα των Φύλων”, το έργο στοχεύει να συνδυάσει την καινοτομία, την τεχνολογία και την εκπαίδευση για να προάγει την ισότητα των φύλων και να ενδυναμώσει όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια. Αυτό το θέμα λειτουργεί ως καταλύτης, παρακινώντας τους οργανισμούς να εξερευνήσουν τη διασταύρωση της παραδοσιακής χειροτεχνίας και της σύγχρονης τεχνολογίας στην αναζήτηση της συμπερίληψης και της βιωσιμότητας.

Στην καρδιά του έργου βρίσκεται μια συναρπαστική προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το patchwork – ένα αγαπημένο χειροτέχνημα και στις τρεις συμμετέχουσες χώρες – ως μέσο για να καλλιεργηθούν δεξιότητες μεταξύ των γυναικών ενώ υπογραμμίζονται οι αρχές της μηδενικής σπατάλης. Οι συμμετέχουσες θα λάβουν πρώτα εκπαίδευση για την προστασία του περιβάλλοντος και τις μεθόδους μηδενικής σπατάλης πριν ξεκινήσουν τη δημιουργία patchwork από υλικά μηδενικής σπατάλης. Αυτό τους επιτρέπει όχι μόνο να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες δεξιότητές τους αλλά και να αποκτήσουν νέες, γεφυρώνοντας έτσι την παραδοσιακή χειροτεχνία με σύγχρονες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η πρωτοβουλία θα επεκταθεί συνεργαζόμενη με τρεις γυναικείους οργανισμούς για να δημιουργήσουν ένα patchwork για κάθε χώρα, συμβολίζοντας μια συλλογική προσπάθεια προς τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Καθώς το έργο εξελίσσεται, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο με τη συλλογή υλικών αποβλήτων, θα αγκαλιάσει επίσης την ψηφιακή τεχνολογία. Οι συμμετέχουσες θα συμμετάσχουν στη δημιουργία διαδικτυακών patchwork, χρησιμοποιώντας διάφορες ψηφιακές εφαρμογές για να σχεδιάσουν patchwork που αντικατοπτρίζουν τις μοναδικές ανάγκες και προκλήσεις των εμπλεκόμενων οργανισμών.

Κορυφώνοντας σε 40 ξεχωριστές δραστηριότητες ή καθήκοντα, το έργο αντλεί έμπνευση από την έννοια του “40 patchwork”, ενσωματώνοντας αυτήν την ιδέα τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Κάθε οργανισμός θα επιδιώξει να εκπληρώσει αυτά τα καθήκοντα μέχρι την προθεσμία, συμβολίζοντας τη δέσμευσή τους για την ενδυνάμωση των γυναικών, τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και την ψηφιακή εγγραμματοσύνη.

Το “PatchWork στην Εκπαίδευση Μέσω της Μηδενικής Σπατάλης” αποτελεί μάρτυρα της δύναμης της συνεργασίας πέρα από σύνορα και κλάδους. Υφαίνοντας μαζί τα νήματα της παράδοσης, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, αυτό το έργο υπόσχεται όχι μόνο να βελτιώσει τις ζωές των εμπλεκόμενων γυναικών αλλά και να εμπνεύσει τους συμμετέχοντες και τους παρατηρητές. Πρόκειται για μια συναρπαστική πρόταση που αξίζει υποστήριξη και χρηματοδότηση για την οραματική της προσέγγιση στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων μέσα από το πρίσμα της ισότητας των φύλων και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.